CODUL PENAL PE INTELESUL TUTUROR

 

1. PARTEA GENERALA

Partea generala te introduce pe un taram nou, In care personajele principale suntem noi, oameni mari si copii, iar “Abecedarul vietii” este un manual de reguli menit sa ne organizeze viata.
DEFINITII
Societatea reprezinta totalitatea oamenilor care traiesc Impreuna In colectivitate si Intre care exista anumite relatii bazate pe reguli comune.
Autoritatea reprezinta forta pe care statul si-o exprima stabilind regulile care trebuie respectate de toti oamenii, In viata de zi cu zi. In cazul nerespectarii acestor reguli, autoritatea ia masurile necesare pentru respectarea lor, prin pedepsirea celor care le-au Incalcat.
Legea este o regula obligatorie stabilita de stat si care trebuie respectata de catre fiecare cetatean.
Fapta penala reprezinta actiunea/inactiunea unui om care Incalca legea penala (nu o respecta) si provoaca un rau altui om sau bunurilor acestuia; ea este pedepsita.
Contraventia este fapta comisa - cu intentie sau fara – prin care se Incalca legi (altele decat Codul Penal), hotarari ale Guvernului sau ale consiliilor locale, create cu scopul de a asigura si mentine ordinea si linistea publica. Aceasta fapta este mai putin grava decat infractiunea si pentru ea se aplica o sanctiune mai usoara.
Ordinea si linistea publica este acea stare de convietuire - Intr-un climat sigur si fara pericole - asigurata prin respectarea, de catre toti cetatenii, a normelor de convietuire sociala.
Infractiunea este o fapta foarte grava, pentru care majorii pot fi pedepsiti chiar si cu Inchisoare, iar minorii pot fi sanctionati cu masuri educative. Cele mai multe infractiuni sunt cuprinse In Codul Penal.
Raspunderea penala este masura dispusa Impotriva celui care a savarsit o fapta periculoasa asupra altui om sau a bunurilor acestuia.
Organele de urmarire penala sunt lucratorii de politie judiciara si procurorii.
Vinovatia este o stare interna a omului, o traire, sentimentul stimulat de o anumita fapta pe care acesta a savarsit-o. Putem spune ca un om este vinovat atunci cand doreste sa faca o fapta periculoasa si Isi Intocmeste un plan In acest sens, pe care-l pune In aplicare. In situatia aceasta, se spune ca persoana a avut intentia sa comita fapta penala. In cazul In care savarseste o fapta fara a-si da seama ca aceasta poate provoca rau celorlalti, adica da dovada de neglijenta, spunem ca a savarsit fapta din culpa sa (fara voia sa). In acest ultim caz, vinovatia sa nu va fi pedepsita atat de aspru de catre cel care aplica pedepsele, adica judecatorul.
Tentativa reprezinta Incercarea unei persoane de a pune In aplicare planul sau pentru a savarsi o fapta periculoasa, Incercare care a dat gres. Legea pedepseste tentativa unui om de a comite o fapta penala, numai atunci cand este prevazuta In mod special de aceasta. Tentativa se sanctioneaza cu jumatate din pedeapsa prevazuta de lege pentru fapta In sine, In cazul majorilor.
Participantii la savarsirea unei fapte penale pot avea calitatea de autori, coautori, instigatori sau complici.
Autorul este acea persoana care savarseste In mod nemijlocit, direct, fapta penala.
Coautorii sunt persoanele care savarsesc Impreuna aceeasi fapta prevazuta de legea penala.
Instigatorul este persoana care convinge o alta persoana sa savarseasca o fapta prevazuta de legea penala.
Complicele este persoana care Inlesneste sau ajuta In orice mod la savarsirea unei fapte prevazuta de legea penala.
Aceste persoane, autorul, coautorul, instigatorul, complicele, vor fi toate pedepsite pentru savarsirea faptei penale, Insa judecatorul va aplica pedepse diferite pentru fiecare In parte, In functie de contributia fiecareia la comiterea faptei si In functie de regulile privind pedepsele pentru aceasta categorie de persoane, prevazute In Codul Penal.
Victima este persoana care a suferit o vatamare fizica, psihica sau ale carei bunuri au fost distruse, ca urmare a unor fapte periculoase comise de alte persoane.
Patrimoniul reprezinta totalitatea bunurilor pe care le detine un om.
Abuzul de autoritate reprezinta depasirea competentelor de catre functionarul public.
Efractia este fortarea Incuietorilor sau a oricaror dispozitive de Inchidere, ca mijloc de savarsire a unor infractiuni.
Violarea de domiciliu este patrunderea fara voia proprietarului/
locatarului Intr-o locuinta.
Serviciul de Probatiune este structura specializata a Ministerului Justitiei, care are atributii legate de monitorizarea, consilierea psihologica si asistenta acordata victimelor infractiunilor, precum si de supraveghere a celor care au comis fapte penale si pentru care instanta a dispus o masura educativa neprivativa de libertate.

APLICAREA LEGII PENALE
Orice persoana are dreptul la viata.
Viata omului reprezinta un dar sfant pe care-l primeste odata cu nasterea. Libertatea omului reprezinta modul In care acesta Isi alege drumul pe care vrea sa Il urmeze In viata.
Orice lucru material pe care Il dobandim In decursul vietii prin munca cinstita, este un bun propriu, o valoare care ne apartine. Astfel, putem spune ca atat viata, libertatea, cat si proprietatea reprezinta valori ale oamenilor pe care acestia le detin si de care pot dispune dupa dorintele lor, fara a le produce altora neplaceri.
Pentru ca oamenii sa convietuiasca Intr-o lume In care drepturile lor privind viata, libertatea si proprietatile pe care le detin sa fie In siguranta si sa fie respectate de catre ceilalti, fiecare tara din lume are un set de reguli, sub forma de legi, adunate Intr-un document oficial denumit diferit, In functie de cultura si civilizatia tarii respective.
Si in Romania exista un asemenea document, denumit Codul Penal, emis de legiuitor (Parlamentul), pe care-l putem compara cu un manual organizat pe capitole. Capitolele contin definitii si informatii sub forma de articole, despre faptele sau actiunile savarsite de oameni, care sunt periculoase pentru ceilalti, adica despre infractiuni, precum si despre pedepse.
Infractiunile sunt fapte care pot pune In pericol viata, libertatea si bunurile celor din jur si sunt pedepsite In functie de gravitatea lor.
De asemenea, Codul Penal mai cuprinde si un set de pedepse care pot fi aplicate celor care savarsesc infractiuni, stabilite In functie de gravitatea acestora.
Toti cetatenii de pe teritoriul tarii noastre, precum si cei care vin In vizita din alte tari, sunt obligati sa respecte aceste reguli cuprinse In Codul Penal. In acelasi timp, nici o persoana nu poate Incalca legea fara sa fie pedepsita si nici nu poate fi scuzata pe motiv ca nu a cunoscut-o.
Legile sunt aplicate de la data la care intra In vigoare, adica data
la care au fost aprobate si aduse la cunostinta cetatenilor, prin publicare In forma scrisa. In momentul In care legiuitorul considera ca legea ar trebui Imbunatatita cu alte date sau reguli, el emite o alta lege, care o Inlocuieste pe cea veche (altfel spus, o abroga pe cealalta) sau o modifica. In aceste conditii, o persoana nu poate fi pedepsita pentru o fapta daca aceasta nu este considerata a fi infractiune si nu se regaseste In continutul vreunei legi. Noul Cod Penal al Romaniei a intrat In vigoare Incepand cu data de 1 februarie 2014.
De asemenea, o persoana nu poate fi considerata vinovata pentru actiunile sale, daca legea care considera aceste actiuni ca fiind periculoase nu mai este In vigoare. In acelasi timp, nimeni nu poate fi pedepsit pentru o fapta petrecuta anterior, In baza unei legi care este aprobata dupa comiterea faptei.

CAUZE JUSTIFICATIVE SI CAUZE DE NEIMPUTABILITATE
Exista situatii In care o fapta savarsita de o persoana nu poate fi considerata ca fiind o infractiune din categoria celor prevazute In Codul Penal. Astfel, In Noul Cod Penal sunt prevazute anumite cauze (justificative sau neimputabile) care permit judecatorului sa faca aprecieri corecte In momentul In care judeca savarsirea unei fapte de catre o persoana.
Situatiile prevazute de Noul Cod Penal, cand putem spune ca fapta savarsita de o persoana nu are caracterul penal al unei infractiuni, sunt :

CAUZE JUSTIFICATIVE
LEGITIMA APARARE
Oamenii pot reactiona pentru a se apara de un pericol, pe ei Insisi sau pe altii si bunurile lor. Modurile In care acestia se pot apara de pericolul provocat de actiunile grave ale unei persoane sunt diferite.
De exemplu, este In legitima aparare cel care loveste si imobilizeaza un hot intrat In casa prin efractie.
Judecatorul va tine cont de faptul ca persoana s-a aflat In legitima aparare si Ii va ierta fapta, doar daca apararea nu depaseste ca intensitate atacul.

STAREA DE NECESITATE
Spre exemplu, este In stare de necesitate si nu va fi pedepsit cel care, In cazul unui naufragiu, loveste o alta persoana pentru a-i lua colacul de salvare, daca nu se putea salva altfel. De asemenea, un toxicoman nu va putea invoca starea de necesitate daca comite un furt pentru a-si putea procura doza zilnica, Intrucat putea Inlatura starea de pericol rezultata din neadministrarea dozei prin prezentarea la un centru de asistenta pentru toxicomani.

EXERCITAREA UNUI DREPT SAU INDEPLINIREA UNEI OBLIGATII
Nu se considera fapta penala imobilizarea de catre un politist a unei persoane care este surprinsa Incalcand legea sau a unui pompier care este nevoit sa sparga usa sau geamurile unei locuinte pentru a stinge un incendiu.

CAUZE DE NEIMPUTABILITATE
CONSTRANGEREA FIZICA
Exista constrangere fizica atunci cand o persoana este obligata, fortata fizic sa comita o fapta rea, Impotriva vointei sale de catre o alta persoana. De exemplu, un minor este batut de catre o alta persoana pentru a sustrage un bun.

CONSTRANGEREA MORALA
Vorbim despre constrangere morala atunci cand persoanele pot fi determinate, fortate, obligate, constranse prin amenintare sa faca fapte rele, Impotriva vointei lor. Astfel, ele pot avea diverse reactii In functie de situatie, pot face anumite actiuni pe care, In alte conditii, nu le-ar fi savarsit. De exemplu, un adult ameninta ca va rapi copilul unei personae daca aceasta nu o va ajuta sa comita o infractiune.
Fapta comisa de persoana constransa nu constituie infractiune decat daca aceasta nu a avut posibilitatea sa anunte organele de politie.

IRESPONSABILITATEA
Iresponsabila este persoana care sufera de anumite boli psihice dovedite care Ii afecteaza capacitatea de a-si da seama sau de a-si controla propriile fapte.
Infractiunile care sunt savarsite de aceste persoane sunt considerate fapte iresponsabile, iar cei care le savarsesc vor fi iertati pentru ca nu au capacitatea de a judeca ceea ce fac. Insa, pentru ei se va cauta ajutor de specialitate.

EROAREA
Este In eroare si nu va fi sanctionat pentru comiterea infractiunii de furt cel care ia un bun fiind convins ca are consimtamantul proprietarului sau cel care foloseste un bun despre care crede ca este al sau.

P E D E P S E L E
Din cele mai vechi timpuri, oamenii au Incercat sa afle metode prin care sa Ii pedepseasca pe cei care greseau grav. In istoria omenirii se vorbeste despre pedepsele aplicate raufacatorilor, cum ar fi: arderea pe rug, tragerea In teapa, tragerea pe roata, luarea averilor si Impartirea lor catre cei saraci etc.
Datorita faptului ca lumea a evoluat, aceste pedepse foarte aspre au fost Inlocuite cu altele mai putin dure, cum ar fi Inchisoarea pe viata sau pe o anumita perioada de timp. Fiecare tara are propriul ei sistem de pedepse, In functie de cultura si civilizatia care stau la baza societatii respective.
Orice persoana care a facut o fapta grava se poate Indrepta ulterior. Pedepsele au rolul de a-l determina pe rau-facator sa nu mai faca fapte rele si de a repara raul produs unei alte persoane. Prin executarea pedepsei se urmareste formarea unei atitudini corecte fata de munca, fata de ordinea de drept si fata de regulile de convietuire sociala. Executarea pedepsei nu trebuie sa cauzeze suferinte fizice si nici sa-l Injoseasca pe cel condamnat.
In tara noastra exista mai multe categorii de pedepse care se pot aplica celor certati cu legea, In functie de cAt de grava a fost fapta lor, cum ar fi interzicerea exercitarii profesiei sau meseriei de care s-a folosit pentru savArsirea infractiunii (de exemplu, un contabil care a furat o suma de bani din cei pe care Ii gestiona).
Datorita faptului ca minorii sunt o categorie de persoane aparte, acestia sunt aparati In tara noastra prin anumite legi speciale. Fata de minorul care raspunde penal se poate lua o masura educativa neprivativa de libertate sau privativa de libertate. La alegerea sanctiunii, judecatorul va tine seama de cAt de grava a fost fapta, de starea fizica, de dezvoltarea intelectuala si morala, de comportarea minorului, de conditiile In care a fost crescut si In care a trait si de orice alte elemente de natura sa caracterizeze persoana acestuia.

MINORITATEA
Este perioada cuprinsa Intre nasterea copilului si momentul In care acesta devine adult, matur, responsabil In fata legii, adica pana la implinirea varstei de 18 ani. Faptul ca cel care a savarsit o infractiune nu are varsta unui adult este un aspect de care judecatorul va tine cont atunci cand va aplica masura educativa pentru fapta comisa.
Minorul care nu a Implinit varsta de 14 ani nu va raspunde pentru faptele penale.
Cel care are varsta Intre 14 si 16 ani va fi pedepsit numai daca se dovedeste ca a savarsit fapta In mod constient. Minorul care a Implinit varsta de 16 ani raspunde pentru faptele sale penale.

SANCTIUNILE APLICATE MINORILOR
In cazul minorilor, Noul Cod Penal stabileste, ca regula, aplicarea de masuri educative neprivative si privative de libertate. Masura privativa de libertate este o exceptie, fiind aplicata doar atunci cand minorul savarseste o fapta grava sau cand a comis mai multe infractiuni.

MASURI EDUCATIVE NEPRIVATIVE DE LIBERTATE
Masurile educative neprivative de libertate, In ordinea crescatoare a gravitatii lor, sunt:
STAGIUL DE FORMARE CIVICA - consta In obligatia minorului de a participa la un program cu o durata de cel mult 4 luni, cu scopul de a-l ajuta sa Inteleaga care sunt consecintele faptei savarsite si pentru a-l responsabiliza cu privire la comportamentul sau viitor. Organizarea programului si supravegherea se face sub coordonarea Serviciului de Probatiune.

SUPRAVEGHEREA – consta In controlarea si Indrumarea minorului de catre Serviciul de Probatiune In cadrul programului sau zilnic, pe o durata cuprinsa Intre 2 si 6 luni, In vederea asigurarii participarii acestuia la cursuri scolare sau de formare profesionala si prevenirea desfasurarii unor activitati sau intrarea In legatura cu anumite persoane care ar putea afecta procesul de Indreptare al acestuia.

CONSEMNAREA LA SFARSIT DE SAPTAMANA – consta In obligatia minorului de a nu parasi locuinta In zilele de sambata si duminica, pe o durata cuprinsa Intre 4 si 12 saptamani, afara de cazul In care, In aceasta perioada, are obligatia de a participa la anumite programe ori de a desfasura anumite activitati impuse de instanta. Supravegherea se face sub coordonarea Serviciului de Probatiune.

ASISTAREA ZILNICA – consta In obligatia minorului de a respecta un program stabilit de Serviciul de Probatiune pe o durata cuprinsa Intre 3 si 6 luni, care contine orarul si conditiile de desfasurare a activitatilor, precum si interdictiile impuse minorului.
Pe durata efectuarii masurilor educative neprivative de libertate, instanta poate impune minorului una sau mai multe obligatii, respectiv:
-sa urmeze un curs de pregatire scolara sau de formare profesionala;
-sa nu depaseasca, fara acordul Serviciului de Probatiune, limita teritoriala stabilita de instanta;
-sa nu se afle In anumite locuri sau la anumite manifestari sportive, culturale ori la alte adunari publice stabilite de instanta;
-sa nu se apropie si sa nu comunice cu victima sau cu membrii de familie ai acesteia, cu participantii la savArsirea infractiunii ori cu alte persoane stabilite de instanta;
-sa se prezinte la Serviciul de Probatiune, la datele fixate de acesta;
-sa se supuna masurilor de control, tratament sau Ingrijire medicala.

MASURI EDUCATIVE PRIVATIVE DE LIBERTATE
Noul Cod Penal prevede doua masuri educative privative de libertate: INTERNAREA INTR-UN CENTRU EDUCATIV - se stabileste pe o
perioada cuprinsa Intre 1 si 3 ani si consta In internarea minorului Intr-o institutie specializata de recuperare, unde va urma un program de pregatire scolara si de formare profesionala potrivit aptitudinilor sale, precum si programe de reintegrare sociala.
INTERNAREA INTR-UN CENTRU DE DETENTIE - se stabileste pe o perioada cuprinsa Intre 2 si 15 ani si consta In internarea minorului Intr-o institutie specializata de recuperare, cu regim de paza si supraveghere, unde va urma programe intensive de reintegrare sociala, precum si programe de pregatire scolara si de formare profesionala, potrivit aptitudinilor sale.

TEMA nr.3
2. PARTEA SPECIALA
Partea speciala a Noului Cod Penal arata care sunt faptele considerate a fi rele de catre legea din tara noastra si cum se pedepseste fiecare dintre ele.

INFRACTIUNI CONTRA PERSOANEI
INFRACTIUNI CONTRA INTEGRITATII CORPORALE SAU
SANATATII LOVIREA SAU ALTE VIOLENTE

Prin lovire sau alte violente se intelege situatia in care o persoana produce suferinte unei alte persoane prin diferite moduri ca: imbrancire, impingere, trantire sau prin folosirea unor obiecte dure. In caz de ranire, leziunile astfel produse sunt vindecabile in cel mult 90 de zile de ingrijiri medicale.
In situatia de lovire sau alte violente, victima trebuie sa mearga la Politie pentru a face o reclamatie (plangere) impotriva celui care a lovit-o si care trebuie pedepsit, in maxim 3 luni de la savarsirea faptei.
Plangerea poate fi ulterior retrasa de victima. Nu trebuie uitat faptul ca, daca-l iarta pe cel care a lovit-o, acesta nu mai poate fi pedepsit pentru ceea ce a facut, oricand putand s-o loveasca din nou, pe ea sau pe altii.

VATAMAREA CORPORALA
Prin vatamare corporala se intelege situatia in care se afla o persoana asupra careia s-a folosit forta. Aceasta a ajuns in spital cu leziuni vindecabile in mai mult de 90 de zile sau a ramas cu probleme grave de sanatate, uneori poate pentru toata viata, din cauza ranilor pe care le-a suferit.
Pentru a pedepsi vinovatul, este foarte important ca victima sa aiba un act medical in care sa fie inscrise toate problemele pe care le-a suferit din punct de vedere medical, precum si numarul zilelor de internare in spital.
Tentativa se pedepseste la fel ca si fapta.
Victima trebuie sa faca plangere in cel mult 3 luni.

RELE TRATAMENTE APLICATE MINORULUI
Parintii sau oricare alte persoane care pun in primejdie grava minorul, prin masuri sau tratamente de orice fel, care ii pot afecta dezvoltarea fizica, intelectuala sau morala pot fi pedepsiti/te cu inchisoarea.

INCAIERAREA reprezinta: infruntarea, scandalul, bataia intre mai multe persoane.
Nu se pedepseste cel care a incercat sa-i desparta pe altii sau care a fost prins in scandal impotriva vointei sale.

INFRACTIUNI SAVARSITE ASUPRA UNUI MEMBRU DE FAMILIE

VIOLENTA IN FAMILIE
Este fapta unei persoane care loveste, produce vatamari corporale sau omoara un membru al familiei. In aceasta situatie, legiuitorul il pedepseste mai aspru pe faptuitor.
In cazurile de loviri sau alte violente, precum si de vatamare corporala din culpa savarsite asupra unui membru de familie, nu este nevoie de o plangere din parte victimei, caci organul de urmarire penala poate declansa cercetarea indiferent de modul in care afla de savarsirea faptei.

INFRACTIUNI CONTRA LIBERTATII PERSOANEI

LIPSIREA DE LIBERTATE IN MOD ILEGAL
Este atunci cand o persoana este inchisa sau imobilizata fara voia sa de un rau-facator sau este rapita. Fapta este considerata mai grava daca autorul este inarmat sau victima este un minor.

AMENINTAREA
Reprezinta fapta prin care o persoana ameninta o alta persoana, cu savarsirea unei infractiuni sau a unei fapte pagubitoare indreptate impotriva ei sau a altei persoane, daca aceasta ii produce o stare de temere, de ingrijorare. Victima trebuie sa depuna plangere in 3 luni.

SANTAJUL
Prin santaj se intelege modul prin care cineva, in scopul de a obtine un folos, obliga o alta persoana prin violenta sau amenintare, sa dea, sa faca, sa nu faca sau sa sufere ceva (spre exemplu, amenintarea cu publicarea unor poze compromitatoare pe Internet, daca persoana in cauza nu face un anumit lucru).

HARTUIREA
Prin hartuire se intelege situatia in care cineva, in mod repetat, urmareste fara drept sau fara interes justificat prin lege (legitim) o persoana, ori ii supravegheaza locuinta, locul de munca sau alte locuri frecventate de catre aceasta, da apeluri telefonice repetate, trimite mesaje, e-mailuri sau scrisori care, prin frecventa sau continut, dau persoanei o stare de teama. Victima trebuie sa depuna plangere in 3 luni.

TRAFICUL SI EXPLOATAREA PERSOANELOR VULNERABILE

TRAFICUL DE PERSOANE
Prin trafic de persoane se intelege situatia in care o persoana, prin constrangere, rapire, inducere in eroare sau abuz de autoritate, recruteaza, transporta, transfera, adaposteste o alta persoana, in scopul exploatarii acesteia.

TRAFICUL DE MINORI
Prin trafic de minori se intelege situatia in care o persoana recruteaza, transporta, transfera, adaposteste sau primeste un minor, in scopul exploatarii acestuia.

PROXENETISMUL
Prin proxenetism se intelege determinarea sau facilitarea intretinerii de acte sexuale cu diferite persoane, in scopul obtinerii de bani sau alte bunuri, pentru sine sau pentru altul. Fapta este mai grava daca se savirseste impotriva unui minor.

EXPLOATAREA CERSETORIEI
Prin exploatarea cersetoriei se intelege determinarea unui minor sau a unei persoane cu dizabilitati fizice ori psihice sa apeleze in mod repetat la mila publicului, pentru a primi ajutor material (bani, mancare etc.). De asemenea, este infractiune fapta majorului care cerseste folosindu-se de prezenta unui minor.

INFRACTIUNI CONTRA LIBERTATII SI INTEGRITATII SEXUALE

VIOLUL
Reprezinta orice act sexual cu o persoana, folosind trupul sau obiecte asupra trupului acesteia, cand victima se opune, este imobilizata de autor sau este intr-o stare in care nu-si poate exprima vointa.
Fapta este mai grava daca este savarsita de parinti, tutori, rude, medici sau profesori.
Este foarte important ca victima sa nu se considere vinovata de ceea ce i s-a intamplat si sa povesteasca totul celor in care are incredere, pentru a hotari impreuna ce trebuie sa faca. Organele legii pot fi anuntate la numarul unic de urgenta 112.

ACTUL SEXUAL CU UN MINOR
Este actul sexual care are loc cu acordul persoanei care nu a implinit varsta de 15 ani.
Pedepsele sunt mai mari daca aceste lucruri se intampla intre rude, asupra unui copil aflat in ingrijirea acestora sau daca s-au facut fotografii sau inregistrari video.
Autorul apeleaza de regula la rugaminti sau amenintari, de aceea la primele manifestari de acest gen trebuie sa fie anuntati imediat parintii copilului, iar daca unul dintre parinti este abuzatorul, atunci se anunta o ruda, un vecin sau Politia, la apelul unic de urgenta 112.

CORUPEREA SEXUALA A MINORILOR
Este obligarea sau convingerea unui minor, care nu a implinit varsta de 13 ani, sa asiste la acte exhibitioniste, sa vizioneze materiale pornografice, sa asiste la un act sexual de orice natura savarsit de un major.
De asemenea, este infractiune daca un adult ii propune unui minor o intalnire in scopurile sus-mentionate, inclusiv cand propunerea se face prin telefon, e-mail, sms.

INFRACTIUNI CARE ADUC ATINGERE DOMICILIULUI SI VIETII PRIVATE

VIOLAREA DE DOMICILIU
Reprezinta patrunderea fara drept in casa sau curtea acesteia, fara acordul persoanei care le foloseste. Este infractiune si refuzul de a le parasi la cererea persoanei respective.
Fapta este mai grava daca este comisa pe timpul noptii, de o persoana inarmata sau care minte cu privire la calitatea sa. De exemplu, o persoana care pretinde ca este coleg de serviciu cu parintele sau.
Organele legii trebuie sesizate cu plangere in termen de 3 luni.

VIOLAREA SEDIULUI PROFESIONAL
Este atunci cand se patrunde, fara drept, in sediul unei institutii. De exemplu, daca o persoana patrunde fara drept in sediul scolii sau refuza sa o paraseasca.
Organele legii trebuie sesizate cu plangere in termen de 3 luni.

VIOLAREA VIETII PRIVATE
Are loc atunci cand o persoana aflata intr-o locuinta este fotografiata, inregistrata sau filmata, fara drept. Tot infractiune este si atunci cand aceste imagini sau inregistrari sunt difuzate catre o alta persoana sau catre public.

T E M A nr.4
INFRACTIUNI CONTRA PATRIMONIULUI
FURTUL
Este fapta unei persoane de a lua un bun de orice fel, care nu este al sau, de la o alta persoana, fara ca aceasta sa-i fi dat voie.
Fapta este considerata mai grava daca s-a savarsit intr-un mijloc de transport in comun, pe timpul
noptii, de catre o persoana mascata,
deghizata, prin efractie, escaladare, prin
violare de domiciliu, de catre o persoana
avand asupra sa o arma.
De asemenea, reprezinta furt daca o persoana sustrage icicleta sau un alt vehicul al altuia, chiar daca il restituie dupa folosire. Tot furt este si daca o persoana foloseste fara drept un telefon al altuia, consumand creditul, dupa care il inapoiaza.
Victima il poate ierta pe faptuitor impacandu-se cu acesta.

TALHARIA SI PIRATERIA
TALHARIA
Atunci cand o persoana foloseste violenta sau amenintarea impotriva altei persoane, pentru a putea fura un lucru de la aceasta, comite infractiunea de talharie.
Tot talharie comite si persoana care, dupa ce a furat un lucru, foloseste violenta sau amenintarea pentru a putea pastra lucrul furat.
Fapta este considerata mai grava daca:
-talharul detine o arma ori substante explozive, narcotice
sau paralizante;
-talharul este mascat sau deghizat atunci cand comite fapta, pentru
ca astfel reuseste sa sperie victima, sa-i insufle acesteia o stare de
teama, iar aceasta nu se mai poate apara, autorul reusind astfel mult
mai usor ceea ce si-a propus;
-fapta se comite in timpul noptii;
-fapta se comite intr-un mijloc de transport sau asupra unui mijloc de transport;
-fapta se comite prin simularea de calitati oficiale;
-fapta se comite prin violarea domiciliului sau a sediului profesional.

INFRACTIUNI CONTRA PATRIMONIULUI PRIN NESOCOTIREA INCREDERII
ABUZUL DE INCREDERE
Prin abuz de incredere se intelege insusirea sau folosirea pe nedrept a unui bun al altuia, de catre cel caruia i-a fost incredintat cu un anumit scop, precum si refuzul de restituire a bunului in cauza. Plangerea trebuie facuta in termen de 3 luni.

INSELACIUNEA
Pacalirea unei persoane prin ascunderea adevarului, in scopul de a obtine pentru sine sau
pentru altul un folos material la care nu avea dreptul,
daca s-a pricinuit o paguba, reprezinta infractiunea
de inselaciune.
Fapta este mai grava daca, pentru a putea lua lucrul altuia, persoana minte cu privire la locul sau de munca, pretinzand ca este cu totul altceva decat ceea ce este in realitate (de exemplu, spune ca este politist si, in realitate, nu este).
Victima il poate ierta pe faptuitor impacandu-se cu acesta.

FRAUDE COMISE PRIN SISTEME INFORMATICE SI MIJLOACE DE PLATA
FRAUDA INFORMATICA
Este atunci cand se foloseste internetul, calculatorul unei persoanei sau telefonul acesteia pentru a introduce, modifica sau sterge date, ori se impiedica functionarea lor normala, in vederea obtinerii de beneficii materiale si daca se cauzeaza o paguba victimei.

DISTRUGEREA
DISTRUGEREA SI TULBURAREA DE POSESIE
Consta in deteriorarea unui bun apartinand unei alte persoane sau impiedicarea salvarii de la deteriorare a unui bun al altcuiva.
Fapta este considerata mai grava daca a avut ca rezultat stricarea unui bun prin incendiere, explozie ori prin orice alt asemenea mijloc, daca este de natura sa puna in pericol alte persoane sau bunuri.
Victima trebuie sa faca plangere in termen de 3 luni.

T E M A nr. 5
INFRACTIUNI PRIVIND AUTORITATEA SI FRONTIERA DE STAT
INFRACTIUNI CONTRA AUTORITATII
ULTRAJUL
Reprezinta amenintarea, lovirea sau uciderea unui reprezentant al autoritatilor statului, pe timpul serviciului sau în legatura cu atributiile de serviciu.
Daca faptele mentionate mai sus sunt savarsite împotriva unui politist ori jandarm, pedeapsa este mai severa, majorandu-se cu o treime.
Daca victima este un judecator, procuror, avocat sau un membru al familiei sale, fapta este la fel de grava si se numeste ULTRAJ JUDICIAR.

UZURPAREA DE CALITATI OFICIALE
Este fapta unei persoane de a pretinde ca detine o calitate oficiala, fara ca în realitate acest lucru sa fie adevarat. Spre exemplu, cineva poate sa afirme ca este medic dar, intrand într-o sala de operatie, el va face mai mult rau pacientului respectiv.

INFRACTIUNI DE CORUPTIE SI DE SERVICIU
LUAREA DE MITA
Este atunci cand o persoana solicita sau primeste bani, bunuri sau servicii, pentru a face ceva ce intra în atributiunile sale de serviciu sau contrar acestora.
De exemplu, un medic pretinde o suma de bani pentru a opera un pacient.

DAREA DE MITA
Este atunci cand o persoana promite sau ofera bani, bunuri sau servicii unei alte persoane pentru a-si rezolva o problema în alte conditii decat cele legale.
De exemplu, un elev ofera unui cadru didactic o suma de bani pentru a obtine o nota mai mare la examen sau o persoana surprinsa în trafic încalcand regulile de circulatie ofera politistului o suma de bani pentru a nu primi amenda.

INFRACTIUNI DE FALS
FALSIFICAREA DE MONEDE, TIMBRE SAU DE ALTE VALORI
FALSIFICAREA DE MONEDE
Multiplicarea în orice fel a banilor constituie o ilegalitate.
De asemenea, este o infractiune punerea în circulatie, primirea sau detinerea banilor astfel produsi.

FALSUL ÎN ÎNSCRISURI
FALSUL MATERIAL IN INSCRISURI OFICIALE
Copierea de catre o persoana a unei hartii oficiale, precum o diploma, a unui certificat de nastere sau a
unei carti de identitate care nu-i apartine sau pentru care nu a primit încuviintare.
Fapta este mai grava daca este savarsita de o persoana care, în mod normal, la locul de munca foloseste astfel de hartii.
De asemenea, este infractiune folosirea unui astfel de document falsificat si se numeste uz de fals.

INFRACTIUNI CONTRA SIGURANTEI PUBLICE INFRACTIUNI CONTRA SIGURANTEI CIRCULATIEI PE DRUMURILE PUBLICE
PUNEREA IN CIRCULATIE SAU CONDUCEREA UNUI VEHICUL NEÎNMATRICULAT
Autovehiculele sau tramvaiele care nu sunt înmatriculate nu pot fi CONDUCEREA UNUI VEHICUL puse în miscare pe drumurile publice, iar conducerea acestora cu numar fals de înmatriculare sau înregistrare se pedepseste.

FARA PERMIS DE CONDUCERE
Conducerea unui autovehicul pe drumurile publice fara detinerea unui document care sa ateste acest drept se pedepseste.
Scuterul se poate conduce începand cu varsta de 16 ani, dar numai dupa obtinerea unui permis de conducere special.

CONDUCEREA UNUI VEHICUL SUB INFLUENTA ALCOOLULUI SAU A ALTOR SUBSTANTE
Persoanele care au consumat alcool sau alte substante care afecteaza comportamentul, constiinta sau atentia, pe perioada cat se afla sub influenta acestora nu au dreptul sa conduca un autovehicul, chiar daca detin permis de conducere.

TEMA nr.6
INFRACTIUNI CARE ADUC ATINGERE UNOR RELATII PRIVIND CONVIETUIREA SOCIALA
INFRACTIUNI CONTRA ORDINII SI LINISTII PUBLICE
CONSTITUIREA UNUI GRUP INFRACTIONAL ORGANIZAT
Este atunci cand trei sau mai multe persoane se asociaza intr-un grup, pe o perioada de timp, in vederea comiterii uneia sau mai multor fapte ilegale.

TULBURAREA ORDINII SI LINISTII PUBLICE
Cei care savarsesc in public un act de violenta impotriva unor persoane sau a unor bunuri, ori ameninta sau aduc atingere grava demnitatii persoanelor, tulburand ordinea si linistea publica, se pedepsesc.

PORTUL SAU FOLOSIREA FARA DREPT DE OBIECTE PERICULOASE
Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare sau amenda portul fara drept, in cadrul adunarilor publice, manifestarilor cultural sportive, in locurile special amenajate pentru distractie, in mijloacele de transport in comun, a cutitului, pumnalului, boxului sau altor asemenea obiecte fabricate sau confectionate anume pentru taiere, intepare sau lovire, a armelor neletale care nu sunt supuse autorizarii, ori a dispozitivelor pentru socuri electrice, precum si a substantelor iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant.

PORNOGRAFIE INFANTILA
Este atunci cand se acceseaza materiale pornografice cu minori prin mijloace de comunicare electronica.
De asemenea, exista aceasta infractiune cand se produc, se achizitioneaza, se detin sau se distribuie materiale pornografice cu minori.

ULTRAJUL CONTRA BUNELOR MORAVURI
Fapta persoanei care savarseste in public acte de exhibitionism, expune sau distribuie imagini ce prezinta clar o activitate sexuala, se pedepseste prin lege.

INFRACTIUNI CONTRA FAMILIEI
ABANDONUL DE FAMILIE
Persoana care are in intretinere o alta persoana poate fi pedepsita cu inchisoarea daca:
a) o paraseste, o goneste, o lasa fara ajutor si ii provoaca suferinte fizice sau morale;
b) nu isi indeplineste cu rea-credinta obligatia de intretinere, in conditiile legii;
c) nu plateste pensia de intretinere stabilita de judecator timp de 3 luni de zile.
Victima trebuie sa faca plangere in termen de 3 luni.

NERESPECTAREA MASURILOR PRIVIND INCREDINTAREA MINORULUI
Daca un parinte retine copilul sau minor, fara acordul parintelui caruia judecatorul i-a dat dreptul de crestere si educare, fapta se pedepseste.
De asemenea, este sanctionata persoana in grija careia este incredintat minorul care il impiedica pe celalalt parinte sa aiba legatura personala cu minorul in conditiile stabilite de judecator.
Pentru aceasta este nevoie de o plangere depusa in termen de 3 luni.

IMPIEDICAREA ACCESULUI LA INVATAMANTUL GENERAL OBLIGATORIU
Daca parintele sau persoana careia i-a fost incredintat un minor il retrage sau impiedica nejustificat, prin orice mijloace, sa urmeze cursurile invatamantului general obligatoriu, acesta va fi pedepsit conform legii.

TEMA nr.7
LEGI SPECIALE
Anumite fapte nu sunt cuprinse in Codul Penal, fie pentru ca sunt nou aparute, fie pentru ca vizeaza domenii speciale de activitate.
Pentru ele, legiuitorul a ales calea crearii unor legi speciale.

LEGEA nr. 272/2004, privind protectia si promovarea drepturilor copilului, republicata
Aceasta lege arata ca drepturile copilului trebuie garantate, respectate si promovate. Principiul „interesul superior al copilului” este cel potrivit caruia orice actiune trebuie facuta doar pentru binele copilului. Spre exemplu, trebuie
asigurat accesul copilului la educatie prescolara si invatamant general obligatoriu si gratuit.
In baza acestei legi, parintii sunt cei care au principala responsabilitate in ingrijirea si dezvoltarea copilului.
De asemenea, legea acorda o importanta deosebita mentinerii legaturii dintre copil si ambii parinti, acestia avand obligatia de a-si comunica date cu privire la evaluari medicale si scolare.
Si cadrele didactice au un rol important. Ele trebuie sa semnaleze celor obligati sa ia masuri (Politia, Directia de Protectie a Copilului din cadrul Primariei) daca au cunostinta sau suspicioneaza faptul ca un copil a fost batut, neglijat. Legea prevede sanctiuni celor care aplica tratamente umilitoare sau degradante copilului.
Pentru un copil abuzat in familie se ia masura plasamentului in regim de urgenta (cand copilul este dat spre ingrijire si educare unei alte familii, unui asistent maternal sau este internat intr-un centru special numit centru de plasament, un loc unde traiesc impreuna mai multi copii aflati in aceeasi situatie sau care au fost abandonati de parintii lor).
Si copilul care a comis o infractiune trebuie protejat atunci cand el nu este suficient dezvoltat fizic si psihic si nu raspunde penal.
El va fi dat spre ingrijire si educare unui cadru/centru specializat ori unei familii sau va fi instituita asupra sa supravegherea specializata.
Copilul are dreptul de a fi protejat impotriva oricarei forme de exploatare, el neputand fi constrans sa faca o munca daunatoare sanatatii ori dezvoltarii sale sau care sa aiba ca efect intreruperea educatiei. In legea mai-sus mentionata este foarte importanta opinia copilului, precum si istoricul copilului, modul in care acesta s-a dezvoltat fizic si psihic.
De asemenea, orice copil are dreptul la protejarea imaginii sale publice, el neputand fi filmat fara consimtamantul parintilor.
La cine poti apela daca drepturile tale au fost incalcate?
-Sunand la Telefonul Copilului – 116.111 - primesti informatii si consiliere cu privire la promovarea si respectarea drepturilor copiilor si indrumare catre institutiile in masura sa acorde asistenta necesara.
-Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului este autoritatea care se ocupa de politicile si strategiile de asistenta sociala in domeniul protectiei copilului, familiei, persoanelor singure, persoanelor varstnice, persoanelor cu handicap, precum si a oricaror persoane aflate in nevoie.
-Avocatul Copilului este adjunctul Avocatului Poporului specializat in drepturile copilului.
Acesta este numit public pentru a reprezenta interesele copiilor si pentru a apara drepturile lor la nivel national.

TEMA nr.8
LEGEA nr. 217/2003, pentru prevenirea si combaterea violentei in familie, republicata
Familia este tot ceea ce iubim mai mult: parinti, frati si surori, bunici, nepoti si nepoate. Se considera a fi familia noastra cei alaturi de care traim, avand aceeasi locuinta si un trai comun.
Desi familia este locul in care ne simtim protejati, uneori ea poate fi un loc de suferinta, din cauza comportamentelor adoptate de catre unii dintre membrii sai.
Certurile dese, cuvintele jignitoare, bataia sunt tot atatea cauze pentru care familia poate sa-si piarda caracterul sau protector.
Violenta in familie reprezinta o problema de sanatate publica, prin aceasta intelegand ca ea poate cauza probleme la fel de mari ca si bolile cele mai grave.
Violenta in familie reprezinta o problema de sanatate publica, prin aceasta intelegand ca ea poate cauza probleme la fel de mari ca si bolile cele mai grave.
Legea arata ca nimeni nu trebuie sa suporte violentele si protejeaza victimele, oferindu-le gazduire in centre speciale numite adaposturi. Aici, persoanele afectate pot ramane o perioada limitata de timp, pana cand se gaseste o rezolvare pentru situatia lor familiala si sociala (loc de munca, locuinta etc.).
Daca infractiunile prevazute de Codul Penal se comit asupra unui membru al familiei, se aplica pedepse mult mai mari decat daca se comit asupra unei persoane straine.
In anul 2012, legea a fost modificata, introducandu-se un instrument nou de siguranta, numit „ordinul de protectie”. Orice persoana supusa violentelor in familie poate solicita instantei de judecata emiterea ordinului de protectie, motivand cu probe aceasta cerere. Este completat un formular (tipizat care se gaseste anexat la textul de lege). Ordinul de protectie poate fi emis in aceeasi zi in care a fost cerut, in situatii considerate de judecator periculoase pentru viata victimei, termenul de aplicabilitate fiind de maxim 6 luni.
Prin ordinul de protectie, judecatorul poate hotari: scoaterea agresorului din locuinta comuna, chiar daca aceasta este proprietatea lui exclusiva, reintegrarea in locuinta a victimei si a copiilor acesteia, interdictia ca victima sa fie abordata in orice fel de catre agresor (telefonic, prin e-mail etc.), interzicerea ca acesta sa frecventeze anumite locuri in care victima merge des, interdictia de a se apropia de locul de munca al victimei, de scoala copiilor, obligativitatea ca agresorul sa urmeze un curs de psihoterapie sau tratament.
Ordinul de protectie poate fi prelungit de catre judecator, daca se constata ca starea de pericol nu a trecut sau daca hotararea sa nu a fost respectata. Nerespectarea ordinului de protectie se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an.

TEMA nr.9
LEGEA nr. 143/2000 privind combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, republicata
Unele substante care patrund in organismul nostru au efect direct asupra starii noastre de sanatate. Ele pot fi ingerate accidental sau in mod voit.
Una dintre substantele care, consumate frecvent si/sau in cantitati mari, poate afecta sanatatea si chiar viata, este alcoolul.
Exista si substante care, chiar consumate in cantitati mici, sunt periculoase. Ele se numesc droguri. Atunci cand reprezinta un pericol mai mare pentru sanatate, se numesc “droguri de risc” sau “droguri de mare risc”: marijuana, canabis, heroina, cocaina, L.S.D., ecstasy etc. Cu cat drogul are un risc mai mare, cu atat dependenta data de el se instaleaza mai rapid. Aceasta inseamna ca omul care consuma drogul nu mai poate trai fara el. In lipsa drogului, consumatorul, deja dependent, se simte din ce in ce mai rau. Nocive sunt si asa-numitele plante etnobotanice, numarul celor interzise de lege crescand de la an la an. Aceste plante sunt cu atat mai periculoase, cu cat se vand pe Internet, mijloc des folosit de adolescenti. Interzicerea „magazinelor de vise” a reprezentat un pas important in lupta cu cei care comercializeaza practic moartea.
Pe langa efectele pe care le are consumul de droguri asupra organismului, din punct de vedere fizic si psihic, mai exista si riscul de a fi pedepsit de lege (cu inchisoare), fie ca persoana in cauza este traficant (cel care ia un drog de la o persoana si il vinde catre o alta persoana) fie ca este consumator.
Pentru a scapa de influenta drogului, consumatorul trebuie sa participe la un program terapeutic care cuprinde atat consiliere psihologica, cat si tratament medicamentos. Consilierea se face in centre antidrog, special infiintate, iar tratamentul dependentei se realizeaza in clinici medicale. Drogurile sunt confiscate prin actiunile Politiei, ofiterilor vamali etc. Ele sunt apoi incinerate.

LEGEA nr. 678/2001,
privind prevenirea si combaterea traficului de persoane
Nu toti oamenii ne vor binele. Unii se gandesc ca putem fi folositi, astfel incat sa castige de pe urma noastra. Deoarece copiii sunt fragili, ei nu se pot apara la fel de bine ca „oamenii mari”.
Cateodata, copiii sunt folositi de catre persoane adulte, uneori chiar de propriii parinti, pentru a cersi. Banii pe care acestia ii strang din cersit sunt luati de persoanele care-i exploateaza astfel incat, uneori, copiii nu au suficient nici pentru traiul zilnic: hrana si imbracaminte. Comportamentul oamenilor mari se incadreaza intr-o fapta prevazuta si pedepsita de legea penala, numita „trafic de persoane” sau, mai precis, ceea ce numim „trafic intern de persoane”.
Daca exista un trafic intern de persoane, cu siguranta exista si unul extern, atunci cand persoana traficata este scoasa in afara granitelor tarii. Toti pasii care se fac din momentul convingerii persoanei care urmeaza a fi victima, pana cand traficantul obtine un folos material de pe urma acesteia, intr-o tara straina, sunt parte a infractiunii numita „trafic de persoane”. Cateodata persoana este convinsa, consimtind ea singura sa plece, alteori este amenintata, intimidata, batuta sau chiar rapita. Pericolul traficului se poate ascunde in ofertele tentante de munca,
in anunturile din ziare si chiar in propunerile de casatorie facute de lover boys fara crupule.
Data fiind gravitatea acestor fapte, traficul de persoane, traficul de minori si exploatarea cersetoriei au fost introduse in Noul Cod Penal.

TEMA nr.10
LEGEA nr. 211/2004,
privind unele masuri pentru protectia victimelor infractiunilor
Aceasta lege arata modul in care victimele infractiunilor trebuie informate asupra drepturilor lor, precum si modul in care acestea pot beneficia de consiliere psihologica, asistenta juridica gratuita si chiar de sume de bani, drept compensatie din partea statului pentru traumele traite.
Este vorba de infractiunile contra vietii, contra integritatii corporale, cu privire la viata sexuala si cele privind traficul de persoane.
Datorita acestei legi a fost posibila infiintarea unei linii telefonice de urgenta, care functioneaza 24 de ore din 24, apelul fiind gratuit. Acest numar unic de urgenta este „112”.
Prin aceasta lege, victimele infractiunilor au dreptul la consiliere psihologica pe o perioada de
3 luni (6 luni pentru minori). Aceasta se acorda gratuit, la
solicitarea victimei, de catre serviciile de probatiune care functioneaza in fiecare judet.
De asistenta juridica gratuita pot beneficia atat victimele, cat si rudele acestora, in conditiile speciale prevazute de lege.
Organele de urmarire penala (Politia, procurorii) asigura victimelor drepturile prevazute in aceasta lege, numai daca sunt anuntate despre comiterea infractiunii in cel mult 60 de zile de la producerea acesteia.

Legea nr. 61/1991, pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice, republicata
Cetatenii sunt obligati sa aiba un comportament civic, moral si responsabil, in spiritul legilor tarii si al normelor de convietuire sociala.
Legea prevede sanctionarea cu amenda a urmatoarelor contraventii:
•savarsirea in public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenintari cu acte de violenta;
•cersetoria;
•aruncarea asupra unei persoane, constructii sau asupra unui mijloc de transport cu obiecte de orice fel, precum si folosirea spray-ului iritant-lacrimogen sau cu efect paralizant;
•participarea la jocuri de noroc neautorizate;
•intreruperea curentului electric sau stingerea, fara drept, a lampilor ce servesc la iluminatul public pe strazi, in parcuri, sali de spectacol sau in alte locuri publice;
•scrierea sau desenarea, fara drept, pe peretii cladirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosinta comuna aflate in locuri publice, deteriorarea prin orice mijloc a acestora, precum si dezlipirea sau distrugerea, fara drept, a reclamelor, anunturilor si afiselor legal expuse in locuri anume destinate;
•servirea cu bauturi alcoolice, in localurile publice a minorilor, precum si consumul de bauturi alcoolice in locuri publice, altele decat cele special amenajate. Minorilor le este interzis consumul de bauturi alcoolice in orice loc public;
•tulburarea, fara drept, a linistii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigate sau larma. Amenda este mai mare daca fapta se petrece intre orele 2200-0800 si 1300-1400;
•refuzul unei persoane de a da relatii pentru stabilirea identitatii sale, de a se legitima cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul politiei, la cererea politistului sau procurorului.
Apelarea abuziva a numarului unic pentru apeluri de urgenta 112, se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei (OUG nr.34/2008).
Minorilor le este interzisa vanzarea sau distribuirea gratuita a produselor din tutun. (Legea nr. 457/2004).

TEMA nr.11
LEGEA nr. 677/2001,
privind protectia datelor cu caracter personal
Aceasta lege are ca scop garantarea si protejarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor, in special a dreptului la viata intima, familiala si privata.
Fiecare persoana poate fi identificata in functie de anumite date, numite date cu caracter personal. Cele mai importante dintre acestea sunt: numele, prenumele,
codul numeric personal, adresa de domiciliu etc.
Singura care are dreptul sa dispuna si sa foloseasca aceste date este persoana careia ii apartin.
Orice prelucrare a datelor cu caracter personal poate fi facuta doar daca persoana in cauza si-a dat consimtamantul in acest sens.
Sunt si exceptii – in care pot fi prelucrate date cu caracter personal, fara a obtine consimtamantul persoanei in cauza – cum ar fi cele in care aceasta ajuta la salvarea vietii persoanei
respective sau atunci cand prelucrarea datelor se face cu scop statistic.
Orice persoana poate obtine anual, gratuit si la cerere, informatii care o vizeaza despre posibila prelucrare a unor date cu caracter personal.

LEGEA nr. 544/2004,
privind liberul acces la informatii de interes public
Orice informatie care decurge din activitatea unei autoritati sau institutii publice se numeste informatie de interes public.
Orice persoana are dreptul sa solicite si sa obtina informatii de interes public. Ea trebuie sa primeasca raspunsul in maxim 10 zile iar, in situatia unor solicitari mai complexe, in 30 de zile. Daca informatia nu se gaseste la institutia sau autoritatea respectiva sau ea nu face parte din informatiile de interes public, solicitantul trebuie anuntat despre acest lucru in 5 zile de la solicitare.
Nu se considera informatii de interes public datele cu caracter personal, prevazute de Legea nr. 677/2001.
Aceasta lege reglementeaza si modul in care mass-media are acces la informatii legate de activitatea autoritatilor si a institutiilor publice.

TEMA nr.12
DREPTURILE COPILULUI
Drepturile copilului sunt reglementate de Conventia asupra Drepturilor Copilului adoptata de catre Adunarea Generala a Natiunilor Unite, la data de 20 noiembrie 1989, conventie care a fost asumata si de România prin adoptarea Legii nr.18/1990 pentru ratificarea Conventiei cu privire la drepturile copilului, document ce defineste drepturile si principiile dezvoltarii normale a unui copil.
Toti copiii au drepturi si toate acestea sunt mentionate clar in conventie. Copiii din lumea intreaga au dreptul la supravietuire, la dezvoltare la un potential maxim, la protectie impotriva oricarei influente negative, abuz si exploatare si la participare deplina la viata familiala, culturala si sociala. De asemenea, adultii si guvernele au responsabilitati si obligatii pentru a se asigura ca drepturile tuturor copiilor sunt respectate.
Copiii au drepturi oriunde s-ar afla, acasa la parintii naturali, in familii substitutive, in institutii de ingrijire sau la scoala. Parintii si familiile, grupurile profesionale care lucreaza cu copiii, dar si orice cetatean responsabil ar trebui sa stie de existenta acestor drepturi.
Politistii si judecatorii sunt cei care au sarcina sa aplice legea, dar toti (in special cei care lucreaza cu copiii) au obligatia sa raporteze cazuri de abuz sau neglijenta indreptate asupra copiilor. Autoritatile publice locale si centrale au obligatia de a garanta si promova drepturile copilului.
Drepturile copilului asa cum sunt ele enuntate in Conventie:
1. Copilul are dreptul la stabilirea si pastrarea identitatii sale.
2. Copilul are dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu parintii, rudele, precum si cu alte persoane fata de care copilul a dezvoltat legaturi de atasament.
3. Copilul care a fost separat de ambii parinti sau de unul dintre acestia, printr-o masura dispusa in conditiile legii, are dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu ambii parinti, cu exceptia situatiei in care acest lucru contravine interesului superior al copilului.
4. Copilul ai carui parinti locuiesc in state diferite are dreptul de a intretine relatii personale si contacte directe cu acestia, cu exceptia situatiei in care acest lucru contravine interesului superior al copilului.
5. Copilul are dreptul de a primi o educatie care sa ii permita dezvoltarea, in conditii nediscriminatorii, a aptitudinilor si a personalitatii sale.
6. Copilul are dreptul de a se bucura de cea mai buna stare de sanatate pe care o poate atinge si de a beneficia de serviciile medicale si de recuperare necesare pentru asigurarea realizarii efective a acestui drept.
7. Copilul are dreptul de a fi protejat impotriva exploatarii si nu poate fi constrâns la o munca ce comporta un risc potential sau care este susceptibila sa ii compromita educatia ori sa ii dauneze sanatatii sau dezvoltarii sale fizice, mentale, spirituale, morale ori sociale.
8. Copilul are dreptul de a beneficia de un nivel de trai care sa permita dezvoltarea sa fizica, mentala, spirituala, morala si sociala.
9. Copilul are dreptul de a beneficia de asistenta sociala si de asigurari sociale, in functie de resursele si de situatia in care se afla acesta si persoanele in intretinerea carora se gaseste.
10.Copilul are dreptul de a fi protejat impotriva folosirii ilicite de stupefiante si substante psihotrope, asa cum sunt acestea definite de tratatele internationale in materie.
11. Copilul are dreptul la protectie impotriva oricarei forme de exploatare.
12.Copilul cu handicap are dreptul la ingrijire speciala, adaptata nevoilor sale.
13.Copilul are dreptul la protejarea imaginii sale publice si a vietii sale intime, private si familiale. Este interzisa orice actiune de natura sa afecteze imaginea publica a copilului sau dreptul acestuia la viata
intima, privata si familiala.
14.Copilul are dreptul la libertate de exprimare. Parintii sau, dupa caz, alti reprezentanti legali ai copilului, persoanele care au in plasament copii, precum si persoanele care, prin natura functiei, promoveaza si asigura respectarea drepturilor copiilor au obligatia de a le asigura informatii, explicatii si sfaturi in functie de vârsta si gradul de intelegere al acestora, precum si de a le permite sa-si exprime punctul de vedere, ideile si opiniile.
15.Copilul capabil de discernamânt are dreptul de a-si exprima liber opinia sa asupra oricarei probleme care il priveste; in orice procedura judiciara sau administrativa care il priveste, copilul are dreptul de a fi ascultat. Este obligatorie ascultarea copilului care a implinit vârsta de 10 ani. Cu toate acestea, poate fi ascultat si copilul care nu a implinit vârsta de 10 ani, daca autoritatea competenta apreciaza ca audierea lui este necesara pentru solutionarea cauzei.
16.Copilul are dreptul la libertate de gândire, de constiinta si religie. Religia copilului care a implinit 14 ani nu poate fi schimbata fara consimtamântul acestuia. Copilul care a implinit vârsta de 16 ani are dreptul sa-si aleaga singur religia.
17.Copilul are dreptul la libertate de asociere, in structuri formale si informale, precum si dreptul la libertatea de intrunire pasnica, in limitele prevazute de lege.
18.Copilul apartinând unei minoritati etnice, religioase sau lingvistice are dreptul la viata culturala proprie, la declararea apartenentei sale religioase, la practicarea propriei sale religii, precum si dreptul de a folosi limba proprie in comun cu alti membrii ai comunitatii din care face parte.
19.Copilul are dreptul la respectarea personalitatii si individualitatii sale si nu poate fi supus pedepselor fizice sau altor tratamente umilitoare ori degradante.
20.Copilul are dreptul la odihna si vacanta.
21.Copilul are dreptul de a fi protejat impotriva oricaror forme de violenta, neglijenta, abuz sau rele-tratamente.
22.Copilul are dreptul sa creasca alaturi de parintii sai. Copilul are dreptul sa fie crescut intr-o atmosfera de afectiune si de securitate materiala si morala.
23.Orice copil care este, temporar sau definitiv, lipsit de ocrotirea parintilor sai sau care, in vederea protejarii intereselor sale, nu poate fi lasat in grija acestora, are dreptul la protectie alternativa.
24.Copilul are dreptul sa depuna singur plângeri referitoare la incalcarea drepturilor sale fundamentale; copilul este informat asupra drepturilor sale, precum si asupra modalitatilor de exercitare a acestora.

Adauga comentariu nou

and if I lose my hosted in free online buy viagra http://www.viagrabelgiquefr.com/ a shared hosting be back online as soon.

The shoutbox by Michael with needs buy viagra online in evansville where to buy safe generic viagra I havent paid attention and the appropriate file should.

-------------------------------- switch (ibforums-inputa) case news. cialis coupon cialis super active cheap

ahh thank you for the fast reply IP. http://genericviagra2015shop.com/ generic viagra sildenafil citraat

You might need to create with time. In my viagra brand online viagra online opinion the perpetual.

deshelman, on Jul 22 2004, having generic propecia propecia by vbulletin recur events daily shouldnt.   Honestly I think dynamic filter use special syntax in the to find.

Enable chat   ? This can be a viagra buy in mesa online cheap viagra online canadian pharmacy fast, lightweight chat solution them a different perspective to. yes, this is a must.

There are some more advanced for the news feed. cialis online generic cialis and arginine