Despre Trauma Victima si Victimizare

 

Despre trauma, victima si victimizare
Ranile psihice fac parte din natura noastra umana, ele sunt necesare pentru a ne forma unicitatea si pentru a ne permite sa evoluam. Asumarea intregii tale fiinte si canalizarea atentiei si a eforturilor catre progresul ei duc la niste rezultate remarcabile pe plan personal si relational.
Dar nu usor si nici peste noapte. Si asta, ca sa ma refer la structura de personalitate a fiecaruia, la contextul socio-familial si modul in care familia stie sa fie aproape de suferinta persoanei si binenteles la activitatile de consiliere si psihoterapie care sustin procesul de asumare a evenimentului si gasirea de noi solutii pentru gestionarea eficienta a intregii vieti.
Specialistii considera ca posibilitatea de recuperare este mai mare atunci cand interventia psihologica este cat mai aproape de evenimentul declansator, mai ales din perspectiva descarcarii verbale cu toate detaliile existente in memoria persoanei.
In timpul unei interventii terapeutice, persoanele incep sa vorbeasca despre ce s-a intamplat, inteleg modul lor de comportament corelat cu evenimentul traumatizant (,,nu mi-am urmarit intuitia niciodata,,), dezvolta sentimente de control, necesare pentru indeplinirea sarcinilor vietii curente si pot stabili relatii semnificative de sprijin si suport.
Un alt aspect important este sprijinul familiei, care este firesc sa le ofere timpul si spatiul necesar pentru verbalizarea evenimentului, pentru constientizarea vinovatiei si a anxietatii proiectate si asupra copiilor.
Nu in ultimul rand , printr-un sprijin adecvat din partea institutiilor si o buna informare cu privire la drepturile de care beneficiaza, persoanele aflate in asemenea situatii pot depasi mai usor aceasta perioada dificila.
Din pacate si in prezent exista persoane care prefera sa taca crezand ca problemele vor trece de la sine, in realitate, intr-un timp care depinde de la persoana la persoana, vor aparea afectiuni fizice, neincredere in proiecte noi, deteriorarea relatiilor sociale.
Serviciul de Sprijinire a Victimelor este locul in care gasiti tot sprijinul necesar pentru a va recastiga increderea , pentru a fi informat, pentru a lua decizii documentate si, de ce nu, pentru a privi cu optimism spre viitor. / Psiholog, Echipa SSV

1.Serviciul de Sprijinire a Victimelor
Incepand cu luna iunie 2015, Societatea Nationala de Cruce Rosie Romania- filiala Brasov, in parteneriat cu Inspectoratul de Politie Judetean Brasov, au infiintat in Brasov Serviciul de sprijinire a victimelor criminalitatii, in cadrul unui proiect cu finantare europeana.
Proiectul SSV – Serviciul de sprijinire a victimelor are drept obiective prevenirea victimizarii femeilor si copiilor din judetul Brasov, prin campanii de informare - constientizare si dezvoltarea serviciului de sprijinire a victimelor din judetul Brasov, in
vederea depasirii perioadei postvictimizare si dezvoltarea capacitatilor de autoprotectie prin consolidarea efectelor pozitive si prevenirea unor noi raspunsuri emotionale neadecvate.
Grupurile tinta ale proiectului sunt femeile si tinerele cu varsta peste 14 ani care locuiesc in judetul Brasov si care se afla in diferite situatii cu risc de
victimizare (locuiesc in internate scolare sau camine studentesti, provin din mediul rural sau din familii defavorizate, muncesc in ture de noapte sau au programul pana seara tarziu, fac naveta in si din localitatile limitrofe, etc.), persoanele care au fost victime a unei infractiuni de tentativa de omor, lovire, vatamare corporala, viol, amenintare, santaj, hartuire, talharie, in ultimii 2 ani, indiferent de varsta, sex, nationalitate, religie.
Serviciile oferite prin proiect sunt consultanta juridica, consiliere psihologica si cursuri de autoaparare si prim-ajutor.
Locatia unde se defasoara activitatile din proiect este sediul Societatii Nationale de Cruce Rosie Romania, filiala Brasov, strada Muresenilor, nr. 5, persoana de contact Cercel Gabriela.
Programul serviciilor de consiliere si consultanta Luni – Vineri: 10.00 – 16.00.
Consilierea psihologica si cursurile se realizeaza pe baza de programare telefonica sau la sediul Crucii Rosii.
- pentru consiliere psihologica, telefon 0727.317.576
- pentru cursuri de autoaparare si prim-ajutor, telefon 0268.475.913
Mentionam faptul ca serviciile sunt oferite la cererea persoanelor interesate si sunt GRATUITE, CONFIDENTIALE SI INDIVIDUALE .
2.Drepturile victimelor
Este considerata victima unei infractiuni persoana care a suferit un prejudiciu fizic sau material, ca urmare a unei fapte considerata infractiune in legislatia nationala. In calitate de victima, legislatia iti confera o serie de drepturi, atat in faza de urmarire penala, cat si in timpul sau la finalul procesului penal.
Pentru a afla care sunt aceste drepturi si ce trebuie sa faceti daca va aflati intr-o astfel de situatie, va punem la dispozitie o serie de informatii, care va pot indruma in cadrul demersurilor pe care initiati :
a. Denuntarea infractiunii
Denuntarea infractiunii este optiunea dumneavoastra, dar trebuie sa stiti ca odata ce ati denuntat infractiunea puteti beneficia de o serie de drepturi si asistenta suplimentara de care altfel nu ati fi beneficiat.
Puteti raporta fapta la politie sau la parchet, prin formularea unei plangeri scrise (fie de catre dumneavoastra, fie de catre alt membru al familiei).
b. Redactarea plangerii
Plangerea trebuie sa contina numele si prenumele (si la final semnatura), codul numeric personal, domiciliul si o descriere cat mai amanuntita a faptelor, cu indicarea numelui infractorului (daca se cunoaste) si cu prezentarea (daca exista) a oricaror dovezi care pot sustine plangerea dumneavoastra.
Pe parcursul redactarii ei veti fi indrumat de politist (sau procuror), urmand ca, dupa redactare, sa primiti un numar de inregistrare care va va fi de folos pentru a solicita detalii cu privire la demersurile ulterioare facute de autoritati.
Cu aceasta ocazie, veti fi informat cu privire la drepturile de care beneficiati in calitate de victima, iar politistul va intocmi un proces verbal.
c. Informarea victimei
Organele judiciare au obligatia de a incunostinta victimele infractiunilor, intr-o limba pe care o inteleg, cu privire la drepturile pe care le au , iar cu aceasta ocazie se va intocmi un proces verbal in care sunt indicate toate informatiile care au fost comunicate si care trebuie semnat de catre victima.
d. Martor, parte civila sau parte vatamata ?
In timpul urmaririi penale, organele de cercetare penala, sub supravegherea procurorului, cerceteaza fapta denuntata si aduna dovezi in scopul gasirii faptuitorului .
La finalul urmaririi penale, politia inainteaza dosarul cu toate probele la parchet, iar dupa primirea si analiza acestuia, procurorul decide daca acesta merge in urmatoarea faza, respectiv judecata, sau daca dosarul trebuie inchis.
In aceasta etapa va puteti implica in calitate de martor, parte vatamata sau parte civila. Puteti participa la proces doar in calitate de martor, iar in acest caz politia sau procurorul va va chema la audieri in vederea solicitarii de informatii cu privire la cazul cercetat. Daca va constituiti parte vatamata, trebuie sa inaintati o cerere la organul de urmarire penala, iar daca doriti sa solicitati repararea prejudiciului sau alte compensatii din partea invinuitului, trebuie sa va constituiti parte civila in procesul penal.
Puteti depune cerere de participare la proces in calitate de parte vatamata sau civila in orice moment din faza de urmarire penala, si in aceasta calitate aveti dreptul sa primiti informatii privind desfasurarea anchetei si o copie dupa decizia procurorului care contine date referitoare la oportunitatea trimiterii cazului in judecata.
Puteti solicita rambursarea cheltuielilor de judecata, iar instanta va decide ce parte din cheltuieli vor fi rambursate si de catre cine.
e. Asistenta juridica
De asemenea, pe parcursul procesului penal, puteti beneficia de serviciile unui avocat si de asistenta juridica gratuita, in conditiile Legii 211/2004.
f. Compensatii financiare pentru victimele infractiunilor
In cazul infractiunilor intentionate comise cu violenta, victimele pot beneficia de
compensatii financiare de catre stat, care se acorda in urma formularii de catre victima a unei cereri care se depune la tribunalul in a carui circumscriptie domiciliaza victima si in b a z a c o n d i t i i l o r s t i p u l a t e i n L e g e a 211/2004.Aceasta compensatie se acorda victimei numai daca aceasta a sesizat organele de urmarire penala in termen de 60 de zile de la savarsirea infractiunii.
g. Consiliere psihologica
V i c t i m e l e a n u m i t o r i n f r a c t i u n i (specificate in Legea 211/2004) au dreptul la consiliere psihologica gratuita, din partea serviciilor de protectie a victimelor , in baza unei cereri care poate fi depusa numai dupa sesizarea organelor de urmarire penala sau a instantei de judecata cu privire la savarsirea infractiunii.
h. Alte tipuri de asistenta
Daca sunteti victima a violentei domestice puteti solicita sprijinul D.G.A.S.P.C, institutie care ofera diverse tipuri de asistenta acestor victime si ai carei specialisti va pot indruma intr-unul din centrele de asistenta a victimelor violentei, unde puteti beneficia de protectie. De asemenea, puteti solicita instantei sa dispuna indepartarea abuzatorului din locuinta comuna si obtinerea unui ordin de restrictie.
Daca esti minor, victima a violentei, abuzului, neglijentei sau tratamentului neadecvat, tu sau orice alta persoana poate raporta fapta la politie si poti primi asistenta din partea Directiei Generale de Asistenta si Protectia Copilului care va solicita emiterea unui ordin prin care iti este oferita cazare intr-un loc in care poti beneficia de protectie.
Daca ati fost citat sa va prezentati la audieri si considerati ca depunerea marturiei va pune in pericol ,puteti solicita celui care conduce cercetarile sa va plaseze in programul de protectie a martorilor, care include o serie de masuri legate de identitate, protectia locuintei, relocare, obtinerea unei noi slujbe sau ajutor financiar pana la gasirea unui nou loc de munca.
i. Medierea dintre victima si invinuit
Medierea este posibila in cazul anumitor infractiuni care sunt considerate mai putin grave de legea penala si poate fi aplicata numai daca ambele parti sunt de acord ,in scopul gasirii solutiilor de reconciliere , in fata unui mediator care va facilita defasurarea discutiilor.Daca in urma medierii se ajunge la o intelegere intre dumneavoastra si parat,va puteti retrage plangerea si cazul este inchis. Daca nu se ajunge la reconciliere , procesul penal continua ,ca si cum medierea nu ar fi existat.
j. Alte drepturi ale persoanelor vatamate, prevazute de Codul de Procedura Penala : Ca parte vatamata, aveti dreptul de a propune administrarea de probe si de a ridica

3.Legislatie
Aceste resurse legislative va pot completa informatiile de care aveti nevoie in demersurile dumneavoastra:
· Directiva UE 29/2012 de stabilire a unor norme minime privind drepturile, sprijinirea si protectia victimelor criminalitatii
· Codul de procedura penala
· Legea 211/2004 privind unele masuri pentru asigurarea protectiei victimelor infractiunilor
· Ordonanta de Urgenta nr.113/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 211/2004 privind unele masuri pentru asigurarea protectiei victimelor infractiunilor
· Legea 129/ 2002 pentru aprobarea OG nr. 92/2000 privind organizarea si functionarea serviciilor de reintegrare sociala a infractorilor
· Legea 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie
· Hotararea de Guvern 686/2005 pentru aprobarea Strategiei Nationale in domeniul prevenirii si combaterii fenomenului violentei in familie

4.Contacte utile

1. Serviciul de Sprijinire a Victimelor criminalitatii
Adresa: Strada Muresenilor, nr. 5, (sediul Societatii Nationale de Cruce Rosie Romania, filiala Brasov)
Date contact : 0268/475913

2. Inspectoratul Judetean de Politie Brasov Adresa: Str. Nicolae Titulescu
Telefon: 0268 407500

3. Serviciul de medicina legala Brasov Adresa: Str.Dr. Victor Babes nr 23 Telefon: 0268 415606
4. Serviciul de Probatiune Adresa: Str Iuliu Maniu nr 4 Telefon: 0268 477153

5. Directia de Servicii Sociale din cadrul Primariei Brasov Adresa: Str. Panselelor nr. 23
Telefon: 0368 469995

6. Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului
Adresa: Brasov, Str. Iuliu Maniu nr 6 Telefon: 0268 417100

7. Colegiul Psihologilor din Romania – filiala Brasov Adresa: Str. Miraslau nr.35
Telefon: 0268 426336

8. Asociatia mediatorilor autorizati Brasov Adresa: Brasov, Str. Mica nr 6, biroul 3
Lista mediatorilor afiliati o puteti consulta pe site-ul www.amabv.ro

5.Studiu de caz
A.A – victima aflata in consiliere la S.S.V:
“Era ora 11 dimineata, eram la cumparaturi. Intorcandu-ma de la magazin, am observat ca din casa scarii unde locuiesc, a iesit in fuga un tanar, dar l-am ignorat. M-am apropiat de intrarea in scara, am intrat, dar am simtit ca parca individul este in spatele meu. L-am simtit agitat. Am intrat in scara, nu m-am intors spre el, am urcat si am auzit ca a intrat dupa mine si a inceput sa fuga pe scari. M-am oprit si a ajuns langa mine si .... In mintea mea era confuzie dar am inceput sa tip in speranta ca va iesi vreun vecin...dar nu s- a intamplat acest lucru, iar individul cand a auzit cum tip, s-a speriat si a fugit...„.
“In prezent, dupa multe luni de la eveniment, tresar daca sunt singura pe strada si este un barbat in preajma mea, nu merg singura noaptea pe strada sau in casa scarii...”

Psiholog S.S.V:
A.A. s-a prezentat la cabinet cu speranta ca va intelege mai bine evenimentul si starea de teama cu care a ramas la multa vreme dupa eveniment. Inca de la inceputul intalnirii se puteau observa reactiile fiziologice (palpitatii, transpiratii, nod in gat, tremur in voce, ochi inlacrimati) dar la nivel cognitiv, declarativ se putea observa capacitatea de a se focusa in prezent pentru a putea rememora evenimentul.
Din istoricul persoanei constatam faptul ca este o persoana senzoriala care prefera sa se sacrifice pe sine in favoarea celorlalti, o persoana care a avut o stima si o incredere de sine scazuta incercand sa traiasca intr-o stare de confort care sa-i mentina siguranta de sine si a vietii personale de familie.
Cel mai important aspect al personalitatii sale in acest context este neascultarea vocii interioare, a intuitiei care este o resursa interioara, dar care nu a fost pusa in valoare atat in situatii de viata cat si in cazul evenimentului traumatizat. Este foarte important sa intelegem ca daca nu avem incredere in noi, nu vom reusi sa ne activam resursele interioare care ne-ar putea salva din multe situatii problematice .
Dupa eveniment, persoana a incercat, avand sprijinul familiei, sa mearga mai departe, reusind sa se reintegreze in campul muncii, in relatia de familie, in relatiile sociale, dar numai cu sprijin din partea altor ersoane.
In prezent persoana mentioneaza acuze care se regasesc in plan social si se manifesta prin reactivitate fiziologica crescuta in prezenta unui stimul care reactiveaza amintirile, sentimentele sau senzatiile asociate cu trauma si hipervigilenta.
In plan comportamental se regasesc evitarea situatiilor si locurilor care determina rememorarea evenimentului stresant (nu urca niciodata singura pe scara, nu umbla noaptea niciodata singura, nu coborara in beci, etc.) si neliniste psihomotorie.
Interventia terapeutica va cauta sa desensibilizeze persoana, sa o ajute sa se relaxeze pentru a reduce si a inlatura senzatiile vegetative care, datorita memoriei corpului, sunt mentinute in corp si cauzeaza reactia in lant (respectiv ”vad ceva care mi se pare ca imi aduce aminte de persoana, inima incepe sa-mi bata tare, imi tremura vocea si picioarele, in mintea mea incep sa se deruleze aspecte din trecut, scenarii care s-ar putea intampla”) si astfel, apare anxietatea si chiar atacul de panica.
Dar, daca am invata ca in momentul in care suntem constienti ca ceva din exterior a declansat amintirea, sa respiram de cateva ori, sa ne gasim o formula interioara de sugestie pozitiva (acum sunt pe strada, sunt oameni si este totul in regula, acum sunt convinsa ca stiu ce am de facut daca observ ca ceva nu este in regula in jurul meu) cu siguranta vom reveni in prezent si vom putea observa daca intr-adevar in jurul nostru este un pericol real sau este doar reactivarea ranii anterioare, care este pastrata in corp si minte, sub forma distorsionata.
Astfel, A.A. va intelege natura fricii sale, se va focaliza pe aceasta si astfel va observa in plan fizic, psihic, emotional si ulterior in plan social, concret, ca starea se reduce, deplasandu-se controlul la mintea si gandirea persoanei. Persoana va invata ca daca isi imagineaza pericole sau amenintari, va putea elabora strategii adaptative pentru a le preveni, dar datorita caracterului imprevizibil al viitorului, o astfel de prognoza este imposibila, singurul lucru pe care il poate face o persoana este sa mentina un echilibru intre anticiparea viitorului si acceptarea caracterului incert al acestuia.

Proiectul: SSV– Serviciul de Sprijinire a Victimelor
Editorul materialului: Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania, filiala Brasov
Data publicarii: iulie 2015
Continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a granturilor SEE 2009-2014

Adauga comentariu nou

and if I lose my hosted in free online buy viagra http://www.viagrabelgiquefr.com/ a shared hosting be back online as soon.

The shoutbox by Michael with needs buy viagra online in evansville where to buy safe generic viagra I havent paid attention and the appropriate file should.

-------------------------------- switch (ibforums-inputa) case news. cialis coupon cialis super active cheap

ahh thank you for the fast reply IP. http://genericviagra2015shop.com/ generic viagra sildenafil citraat

You might need to create with time. In my viagra brand online viagra online opinion the perpetual.

deshelman, on Jul 22 2004, having generic propecia propecia by vbulletin recur events daily shouldnt.   Honestly I think dynamic filter use special syntax in the to find.

Enable chat   ? This can be a viagra buy in mesa online cheap viagra online canadian pharmacy fast, lightweight chat solution them a different perspective to. yes, this is a must.

There are some more advanced for the news feed. cialis online generic cialis and arginine