BUNE PRACTICI

 

CETATENII MULTUMESC PENTRU INFORMARE
Doar in primul trimestru al anului 2015, au fost realizate 23 de activitati de informare stradala, cu 2032 beneficiari directi.
Au fost transmise, de catre televiziuni, 28 materiale de informare si 374 de difuzari de spoturi cu caracter preventiv.

CU USILE INCHISE
Pentru un hot, cel mai simplu este atunci cand insusi proprietarul ii lasa usa deschisa. In acest an, 50 de bucuresteni practic au invitat hotul sa le intre in casa, prin faptul ca nu au incuiat usa de la intrare. Unul dintre infractori a sustras dintr-o locuinta bijuterii din aur si argint in valoare totala de 20.000 de lei.
Nu numai usa poate fi lasata deschisa, ci si fereastra, lucru care se intampla des in zilele caniculare de vara. Specialistii in tehno-preventie afirma ca orice fereastra mai mare decat capul unui om poate fi folosita de un hot dibace pentru a se strecura in locuinta. Lucrurile care se fura cel mai des sunt: bani, bijuterii, ceasuri, laptopuri, chiar si tevi de cupru de la instalatia de incalzire. Cu ocazia unei spargeri, un hot a gasit in casa pradata si cheile masinii, astfel incat a furat-o si pe aceasta.
Activitatea de prevenire a furturilor din locuinte este realizata de specialistii in prevenire ai Politiei Capitalei si de politistii de proximitate. Acestia au distribuit afise catre populatie atat in cadrul intalnirilor directe cu reprezentantii asociatiilor de proprietari/locatari, cat si in cadrul unor actiuni organizate de Liga Habitat.
Principalele sfaturi legate de protectia locuintei sunt:
- Incuiati usa de acces in imobil;
- Daca locuiti la casa/vila sau la etajele inferioare ale unui bloc, protejati-va ferestrele cu grilaje metalice ale caror capete sa fie incastrate in zid;
- Montati un sistem de inchidere sigur la usile de la subsolul casei, terasa si intrarile secundare;
- Daca aveti posibilitatea, montati un sistem de alarma;
- O instalatie cu senzori care, odata cu lasarea intunericului, sa declanseze automat iluminatul in holul de acces al imobilului pentru a da impresia ca este locuit, poate tine hotii la distanta;
- Nu lasati bilete in usa sau mesaje pe robotul telefonic prin al caror continut sa confirmati lipsa dumneavoastra de la domiciliu;
- Rugati un prieten sau un vecin sa va supravegheze casa cat timp sunteti plecat in vacanta, sa traga perdelele, sa aprinda lumina, astfel incat casa sa para locuita iar in cazul in care sesizeaza ceva in neregula, sa apeleze telefonul de urgenta “112” sau sa se adreseze sectiei de politie;
- Daca sunteti victima unei spargeri, apelati de urgenta la 112 si nu faceti curatenie pentru a nu indeparta urmele lasate de infractori.

IN SIGURANTA PE STRADA
Talhariile au cunoscut mult timp un trend descendent. Smulgerea cerceilor din urechile persoanelor varstnice – pe strada - dar si a telefoanelor mobile din mainile tinerilor reprezinta principalele moduri de operare. In 2015, cel mai mare prejudiciu inregistrat a fost de 21.500 lei.
Majoritatea sesizarilor au fost facute de catre victime si doar in 2,7% din cazuri faptele au fost aduse la cunostinta Politiei de catre martori. De aici rezulta faptul ca spiritul civic este la un nivel redus in randul cetatenilor, lucru constatat de altfel si in cazul comiterii altor genuri de infractiuni. Situatia este cu atat mai alarmanta, cu cat in unul din trei cazuri fapta a fost comisa de fata cu unul, doi, trei sau chiar 4 martori. Astfel, doi autori necunoscuti au patruns seara intr-o benzinarie si, prin amenintarea angajatilor cu un briceag, au sustras o sticla de whisky de pe raft, desi de fata erau patru martori; o situatie similara s-a intamplat tot seara in alt magazin in care un cetatean, sub influenta alcoolului si a drogurilor, a amenintat cu un cutit vanzatorul si a sustras produse alimentare, de fata fiind trei martori.
Proiectul de prevenire a talhariilor implementat de Politia Capitalei s-a concentrat pe informarea persoanelor cu risc victimal (varstnici, copii, femei); au fost realizate activitati preventive in unitatile de invatamant, iar stradal, periodic, au fost sustinute activitati de informare, prin discutii directe cu beneficiarii.
Principalele sfaturi legate de autoprotectie, pentru prevenirea talhariilor sunt:
• Nu urcati in lift cu persoane necunoscute;
• Evitati sa purtati la vedere, in mod ostentativ, bijuterii, bani sau telefoane mobile;
• Pe cat posibil, nu circulati prin locuri slab iluminate si la ore tarzii;
• Alegeti cu grija traseul pe care va deplasati, evitati parcurile, strazile pustii, terenurile virane;
• Nu acceptati cunostinte intamplatoare si nu va deplasati cu masini de ocazie;
• Pentru a nu atrage atentia agresorilor, nu va impovarati cu genti, posete sau sacose prea mari;
• Nu va laudati cu banii, bunurile sau alte valori detinute in locuinta proprie;
• Daca un prieten va conduce acasa, rugati-l sa astepe pana intrati in locuinta in deplina siguranta;
• Daca constatati ca sunteti urmarit, traversati strada, faceti apel la trecatori si anuntati Politia;
• In caz de agresiune, strigati, alertati persoanele din jur. Strigatul unei persoane care cere ajutor poate descuraja agresorii;
• Nu opuneti rezistenta daca agresorul v-a vizat doar geanta sau portmoneul. Viata este mult mai pretioasa decat bunurile dumneavoastra.
• Instiintati institutiile bancare si de telefonie mobila in cazul furtului cardurilor de credit sau al telefoanelor mobile;
• Instiintati institutiile guvernamentale pentru documentele furate: acte de identitate, carnet de conducere, carnet de asigurare medicala etc.;
• Incercati sa retineti semnalmentele agresorului si sunati de urgenta la 112!

S.C. SAFETY
Cele mai vanate societati comerciale, de catre hoti, sunt magazinele. Casele de schimb valutar si amanet, benzinariile, farmaciile sunt si ele pe lista acestora. Uneori, fapta este facilitata de imprudenta comerciantilor, de sistemul de paza defectuos al acestora sau de nerespectarea legii. Nu de putine ori am vazut, in special in zilele de vara, angajati ai unor case de schimb valutar care stateau cu usile larg deschise; eventual, acestia paraseau si incinta oficiului si fumau linistiti afara, stand de vorba cu alti comercianti la fel de inconstienti.
Este dificil ca un singur ofiter de prevenire, care lucreaza in acest domeniu, sa acopere toata plaja de societati comerciale. De aceea, solutia gasita a fost aceea a crearii unei baze de date cuprinzand adresele de e-mail ale societatilor vulnerabile, fie pe motiv ca manuiesc sume mari de bani, fie pentru ca se afla in zone izolate, periferice sau pentru ca, pur si simplu, reprezentantii lor ignora cele mai elementare masuri de autoprotectie.
In acest moment, Serviciul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii din cadrul Politiei Capitalei beneficiaza de o baza de date cu 400 de societati comerciale. Acestea primesc periodic informatii legate de normele de securitate, dar si informatii cu privire la comportamentul preventiv, proactiv ce trebuie adoptat. Anul acesta au primit informari periodice: bancile, hipermarketurile, casele de schimb valutar si casele de amanet, hotelurile, benzinariile, farmaciile, poligoanele si fondurile de vanatoare, firmele de taximetrie, firmele de utilitati, sali de jocuri de noroc, cazinouri si sali de pariuri, administratorii societatilor comerciale care inchiriaza autoturisme si microbuze, ai firmelor de transport intern si international.
Multi dintre beneficiari au retransmis mesaje de multumire, dovada a faptului ca populatia isi doreste un partener activ in domeniul sigurantei si ca educatia preventiva este un lucru de actualitate.
Principalele sfaturi pentru autoprotectie in timpul cumparaturilor in magazine sunt:
- Fiti atenti la persoanele care incearca sa va cauzeze un disconfort vizibil si atrageti-le atentia cu voce tare;
- Pozitionati poseta sau sacosa in fata dumneavoastra, in asa fel incat in permanenta sa aveti control asupra ei;
- Geanta tinuta pe umar trebuie in permanenta protejata cu mana;
- Este de preferat ca banii si alte bunuri de pret sa nu le transportati in geanta, ci in buzunarele interioare ale vestimentatiei dumneavoastra;
- Nu tineti portofelul cu bani in buzunarul de la spate al pantalonilor;
- Nu va etalati in mod ostentativ banii pe care ii aveti asupra dumneavoastra;
- In situatia in care doriti achizitionarea unor bunuri foarte scumpe, mergeti insotiti la cumparaturi;
- Daca remarcati ceva suspect in jurul dumneavoastra, renuntati la cumparaturi;
- In cazul victimizarii, incercati pe cat posibil sa retineti cat mai multe semnalmente ale autorului si apelati de urgenta Politia la telefon 112 – apel gratuit.

SENIORI VIGILENTI
Siguranta persoanelor varstnice este o alta preocupare constanta a Politiei Capitalei. Daca pe strada intrebi un varstnic despre propria siguranta, el va fi cel mai adesea pozitiv in raspunsuri. Vei fi uimit sa constati cata incredere are un senior in ceilalti oameni, fie ca ii cunoaste, fie ca nu. Este motivul pentru care, cel mai adesea, acesta invita necunoscutii in casa si nu verifica aproape niciodata daca cel care se recomanda a fi de la politie, energie sau gaz spune adevarul.
Mai mult, un apel telefonic care ii anunta o problema de familie ii poate provoca un asemenea soc emotional incat, mai totdeauna, isi da toata agoniseala de o viata pe mana unor hoti.
Inselaciunile se comit: telefonic (68,6%), apoi stradal (26,5%), in locuinta victimei (11,4%), la sediul unei societati comerciale (10,4%), pe internet (3,6%), la notariat (2,4%), in piata (2,1%), in restaurant (1,7%), in parc (1%), in scara blocului (0,9%), la posta (0,6%), in instanta (0,4%), la amanet (0,4%) sau in taxi (0,4%).
50% dintre victime sunt pensionari cu varsta cuprinsa intre 60 si 80 de ani. In 2014, cele mai multe fapte au fost comise prin metoda „accidentul” (30,2% din total), urmat de nerespectarea clauzelor contractuale dintre parti (12,2%), castigarea unui premiu (6,8%), folosirea de calitati mincinoase (5,2%), smen - schimbarea unui produs cu un alt obiect – (4,5%), promisiuni neonorate (4,5%), efectuarea de cumparaturi prin intermediul internetului (3,2%), vanzarea unor bunuri imobile (3,1%), schimb de bunuri (1,9%), suprataxarea unor servicii efectuate (1,5%), colete pentru/de la cunostinte (1,3%), uz de acte false (1,2%), inducere in eroare cu ocazia incheierii unor contracte (1,1%), loz in plic (1,1%) si ghicit (0,8%).
Pentru a reduce numarul victimelor, Politia Capitalei organizeaza intalniri periodice cu persoanele varstnice, ocazie cu care acestea sunt sfatuite cum sa se protejeze. Mai mult, in toamna anului 2014, in Bucuresti s-a organizat, pentru prima data, „Balul sigurantei seniorilor”, o activitate realizata in Parcul Plumbuita, in colaborare cu Politia Locala Sector 2, eveniment la care s-a imbinat distractia cu informarea preventiva.

In cazul in care primiti apeluri pe telefonul fix/mobil de la persoane care pretind ca sunt reprezentanti ai unor companii/institutii sau ca va suna in numele unei rude/cunostinte si, sub pretextul ca ati castigat un premiu, va solicita diverse informatii sau sa efectuati diferite operatiuni, pentru a nu deveni victima unei inselaciuni este bine sa tineti cont de cateva sfaturi:
Asigurati-va ca ati participat la un astfel de concurs si cereti mai multe detalii; nu divulgati date confidentiale precum CNP, seria si nr. actului de identitate, conturi bancare etc.;
Nu apelati numerele de telefon indicate inainte de a verifica dintr-o sursa sigura daca sunt alocate ca parte a unui concurs;
Nu efectuati plati bancare la solicitarea celor care va apeleaza telefonic;
Nu cumparati cartele preplatite;
Nu formati combinatii de cifre de forma 91407% deoarece apelul va fi redirectionat catre numere de mobil; un deranjament telefonic nu se rezolva prin formarea de coduri speciale, iar un aparat telefonic obisnuit (fix) nu se poate virusa.

In situatia in care sunteti anuntat telefonic ca o ruda sau o cunostinta a provocat un accident rutier si sunteti rugat sa achitati o suma de bani pentru ca respectivul sa nu aiba probleme cu legea, este bine sa verificati daca accidentul este real si sa nu dati curs solicitarii.

Adauga comentariu nou

and if I lose my hosted in free online buy viagra http://www.viagrabelgiquefr.com/ a shared hosting be back online as soon.

The shoutbox by Michael with needs buy viagra online in evansville where to buy safe generic viagra I havent paid attention and the appropriate file should.

-------------------------------- switch (ibforums-inputa) case news. cialis coupon cialis super active cheap

ahh thank you for the fast reply IP. http://genericviagra2015shop.com/ generic viagra sildenafil citraat

You might need to create with time. In my viagra brand online viagra online opinion the perpetual.

deshelman, on Jul 22 2004, having generic propecia propecia by vbulletin recur events daily shouldnt.   Honestly I think dynamic filter use special syntax in the to find.

Enable chat   ? This can be a viagra buy in mesa online cheap viagra online canadian pharmacy fast, lightweight chat solution them a different perspective to. yes, this is a must.

There are some more advanced for the news feed. cialis online generic cialis and arginine