De curand, magistratii si cadrele didactice s-au intalnit in inima Bucurestiului pentru a discuta despre necesitatea introducerii Educatiei Juridice in curriculum scolar.
Intalnirea a fost facilitata de Centrul Roman de Politici Europene, in cadrul unui proiect finantat de Norvegia.
Domnul judecator Cristi Danilet, din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, a prezentat statistica, pe 2014, a infractiunilor comise de minori si ajunse in instanta. In anul de referinta au fost 4288 de dosare cu minori inculpati si 2379 dosare cu minori victime; majoritatea faptelor comise de minori au fost furturile (564), talhariile (415) si lovirile (150). Au fost 76 de violuri si 65 de acte sexuale cu minori.
Concluzia prezentarii a fost aceea ca este necesara o actiune comuna pentru prevenirea timpurie a comportamentelor delincvente, o propunere in acest sens fiind responsabilizarea tinerilor in respect fata de lege si fata de ceilalti.
Faptul ca politicile publice ar trebui sa fie preponderent pozitive a fost parerea unanima a participantilor. Discutiile s-au purtat asupra:
•Grupului-tinta ce ar trebui sa faca parte din proiect;
•Tipului de informatii care ar trebui transmise copiilor;
•Modului de transmitere a acestor informatii;
•Competentelor si abilitatilor pe care proiectul ar trebui sa le dezvolte copiilor;
•Modalitatii de transmitere a informatiilor: permanent si continuu, prin curriculum scolar sau informal, in cadrul unor activitati extracurriculare sau prin organizarea unor actiuni dedicate, gen „Scoala Preventiva de Vara” (o astfel de scoala a fost infiintata de Politia Capitalei in vara anului 2014 si a fost continuata in vacanta din 2015).
•Specialistilor care vor transmite informatia: politisti, juristi sau cadre didactice, profesori de educatie civica sau care predau orice alta materie.
Specialistii in educatie au aratat ca informatia poate fi transmisa: curricular, extracurricular sau transcuricular.
Referindu-ne la aceasta ultima varianta, ea ar putea avea unele avantaje: cadrele didactice isi predau propria materie, fara a fi nevoiti sa-si insuseasca cunostinte tehnice total noi, pe care nu le stapanesc corespunzator (cum sunt termenii juridici), educatia poate fi realizata continuu intr-o comunicare de 360 de grade, la toate materiile de curs, nu sunt cheltuite fonduri suplimentare pentru angajarea unor specialisti noi si nici nu se incarca programa scolara cu ore suplimentare.
O astfel de metoda o experimenteaza, in acest an, Serviciul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii din cadrul Politiei Capitalei care, impreuna cu cadrele didactice de la Colegiul Tehnic Energetic, vor elabora o brosura cuprinzand zece teme despre violenta care se pot preda transcurricular, in timpul orelor de curs, la: matematica, istorie, fizica, chimie, limbi straine si chiar la sport. Scopul acestor teme este sensibilizarea tinerilor liceeni si producerea unei transformari in plan atitudinal si comportamental cu privire la alegerea unor variante violente/nonviolente de rezolvare a conflictelor, cu accent pe efectele pe care aceste violente le pot avea asupra organismului uman.
O serie de alte idei, care au rezultat in cadrul intalnirii si care merita a fi aduse in fata publicului, constau in faptul ca, in abordarea unei astfel de teme, trebuie sa primeze perspectiva educationala si nu cea juridica; consultarea cu copiii, pentru a le afla nevoile si dorintele, de asemenea este importanta; nu in ultimul rand, daca se va constata ca exista o imagine preconceputa in randul tinerilor („cine are bani scapa, nu conteaza legea”), va trebui facuta initial o destructurare a imaginii preconcepute si abia ulterior cladit ceva nou. Predarea - spun specialistii – ar trebui sa fie interactiva, prin studii de caz si jocuri de rol, care sa descopere si sa educe inteligenta emotionala si cea sociala a copiilor.
Alte intrebari, care au meritat a fi notate, s-au referit la varsta la care trebuie inceputa educatia juridica (noi am inceput-o din gradinite, sub forma unor filmulete de desene animate cu invataturi), precum si daca introducerea notiunilor de educatie juridica reprezinta o nevoie a copilului sau o nevoie a sistemului?
Din perspectiva Politiei Capitalei, proiectul de educatie juridica „Unde-i lege, nu-i tocmeala”, demarat in 2008, este unul de succes. Numai in anul scolar 2014-2015, in acest proiect s-au desfasurat 576 de activitati, cu 16.452 beneficiari elevi si 892 beneficiari profesori. Anul scolar 2014-2015 a fost cel mai linistit an scolar din ultimii cinci ani, din punct de vedere al gravitatii incidentelor produse in unitatile de invatamant din Capitala.
GRATIELA VADUVA
Adauga comentariu nou